Antara Berikut Pemakanan Yang Terbaik Untuk Pengidap Penyakit Kencing Manis Atau Diabetis Dan Pemahamanya.

  • Sayur Bayam – seperti juga sayur sayuran yang lain banyak juga khasihatnya , tetapi sifat sayur bayam ini sangat rendah dengan kalori dan rendah dengan kaborhidrat , serta mengandungi antioksidan yang amat tinggi.
  • Tomato – buah tomato kaya dengan karotenoid dan flavonoid , yang bertindak sebagai anti inflamasi dan antioksidan. Ia juga boleh mengawal kandungan gula dalam darah agar tetap stabil (normal).
  • Ikan – seperti ikan salmon , ikan tenggiri dan ikan haruan yang mengandungi omega3, ia mampu mengurangi risiko penyakit serangan jantung dan mencegah gejala penyakit diabetis ini serta boleh membantu bagi yang sudah menerima serangan diabetis ini. Ia juga mempunyai kombinasi yang amat hebat seperti protien dan lemak ikan omega3 yang benar-benar melambatkan menyerap kaborhidrat yang membantu tubuh untuk menjaga kandungan gula dalam darah agar tetep stabil (normal).
  • Kacang Buncis – kacang buncis antara kacang yang sangat baik untuk pengidap Diabetis ini kerana pemakanannya secara rutin dapat mengawal kandungan gula dalam darah. Ini kerana kacang buncis mempunyai nurtisi yang baik yang mampu meningkatkan insulin dalam badan.
  • Minyak Zaitun/Olive Oil –

  • Yoget Tanpa Lemak – sangat baik bagi pengidap gejala penyakit ini. Ia mempunyai kandungan protien yang tinggi , rendah lemak dan rendah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *